Fedezzük fel a Petőfi Irodalmi Múzeum programjait!


Forrás:tourinform.hu

Vannak helyek, ahonnan úgy érzi az ember, hogy nem akar haza menni. Ilyen lesz az Ars Sacra Fesztivál ideje alatt a Petőfi Irodalmi Múzeum is, hiszen szeptember 16-24. között sok-sok színes és érdekes programmal várják az érdeklődőket.





Szeptember 16-án Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában zenés irodalmi esten vehetünk részt a 200 éve született Arany János tiszteletére. Az Arany-balladák szerelmeseinek üzenjük, hogy az elhangzó művek között találhatóak történeti, népi, romantikus és nagyvárosi ihletésű, valamint egyszólamú, többszólamú és körkörös felépítésű balladák is. Tehát a pontos adatok: szeptember 16. 18:00 óra, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Forrás:ars-sacra.hu

A kiállítások kedvelőinek is van egy ajánlatunk: Annyi titkom maradt... című kiállítás a száz éve született Szabó Magdának állít emléket. „Nem csupán az önéletrajzi ihletésű művek titkaiba nyújt betekintést, hanem olyan ikonikus regények, mint a Freskó, Az őz, a Katalin utca vagy a Disznótor keletkezéstörténetét is felvillantja, mindezt Szabó Magda személyes tárgyaival illusztrálva. Ezen túl látogatóink megismerhetik Szabó Magda kézírását, aláírásait, kedvenc illatát és kedvenc folyóiratát.„ – írják a szervezők. Ami még érdekes, hogy Szabó Magdát ábrázoló képeket is kiállítanak majd, melyekhez képaláírásként az írónő naplójából, leveleiből vett vallomásokat illesztik. Nem szabad kihagyni sem Szabó Magda kedvelőknek, sem pedig olyanoknak, akik most ismerkednek csak az írónő műveivel. Szeptember 16-17. között látogatható a kiállítás, 10 és 18 óra között a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Forrás:ars-sacra.hu

Egy másik kiállításra is meginvitál benneteket a Petőfi Irodalmi Múzeum. „Ki és mi vagy? hogy így tűzokádó gyanánt, Tenger mélységéből egyszerre bukkansz ki.” – kérdezte Arany Jánostól Petőfi 1847-ben, amikor elolvasta a Toldit. Tudjuk a választ? Arany János a jegyző, a hivatalnok, a tanár fegyelmezett, nyilvános szerepei mögül ki-kilép az érzékeny, önmarcangoló, labilis lírikus. Ha szeretnéd megismerni Aranyt, a „nyughatatlan vándorösztönnel” megvert, változatos műfajokkal kísérletező zsenit és a hol rejtőzködő, hol szokatlanul nyílt, közvetlen humorú költőt, akkor szeptember 16-17-én 10 és 18 óra között irány a Petőfi Irodalmi Múzeum!

Forrás:ars-sacra.hu


A mai nap (szeptember 14.) nyíló kiállítás azt hivatott bemutatni, hogy Jókai Mór hogyan ábrázolja az unitárius közösséget Egy az Isten című regényében. A megnyitón a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Prőhle Gergely fog köszöntőt mondani. A tárlatot a nagyközönség számára Csécs Márton, a Torockói Unitárius Egyházközség lelkésze és Orbán János Dénes, költő nyitja meg. Az Ars Sacra keretein belül szeptember 16-17-én, valamint 19-től 24-éig lehet megtekinteni a kiállítást 10 és 18 óra között.

Forrás: ars-sacra.hu



Megjegyzések