Fókuszban az Eucharisztia II.

A 2020 őszén  került volna hazánkban megrendezésre az Eucharisztikus Kongresszus. Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel jövőre lesz megtartva, de így sem maradnak eucharisztikus tartalmak nélkül az erre vágyók - az Ars Sacra fesztivál keretében számos program központi témája az Oltáriszentség, ezekből emeltünk ki négyet az alábbiakban.


„Ó, ki ez oltáron kenyér színe alatt…”

#tárlatvezetés #műtárgy #egyháziművészet


2020. szeptember 19. | 11:00 óra

Magyar Nemzeti Múzeum


Vezetésünk során arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen célt szolgáltak a legnagyobb művészi gonddal készült egyházi műtárgyak. Közös utunkon végigjárjuk a magyar történelem hosszú évszázadait a kereszténység megjelenésétől egészen az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusig.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a tarlatv@mnm.hu e-mail címen lehet.



Szerzetesek az Eucharisztiáról

#szentmise #könyvbemutató #beszélgetés


2020. szeptember 17. | 16:00-17:00 óra

| 17:00-18:00 óra

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola


Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve részt vehetnek Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök által vezetett szentmisén, ezt pedig Koronkai Zoltán SJ: Eucharisztia, a barátság szentsége, és Gérecz Imre OSB: Tevékeny jelenlét c. könyvének bemutatója és a szerzőkkel való beszélgetés követi a Díszteremben.


Az Eucharisztia az ókori keresztény és pogány források tükrében

#virtuális #előadás


2020. szeptember 15. | 16:00 óra

Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK YouTube csatornája https://www.youtube.com/channel/UCU4cvq5R9R3Sg4f0bErNzYQ



 "Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre" – mondja Jézus, és a tanítványok és a keresztények követték példáját. Dr. Takács László tanszékvezető egyetemi docens

 az Eucharisztiának az első keresztények hitében és vallásgyakorlatában betöltött szerepéről tart előadást, illetve arról, hogyan viszonyult a keresztény közösségeknek az Eucharisztiát középpontba állító vallásgyakorlatához a pogány társadalom. 


Átlényegülés – az eucharisztia lírai alakváltozatai Pilinszky János és Takács Zsuzsa verseiben

#virtuális #előadás #irodalom


2020. szeptember 16. | 16:00 óra

Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK YouTube csatornája

https://www.youtube.com/channel/UCU4cvq5R9R3Sg4f0bErNzYQ


Dr. Radvánszky Anikó egyetemi docens & Szalagyi Csilla doktorjelölt előadása.



További tematikus programajánlókért, hírekért, az Ars Sacra keretében megjelenített művészekkel készített beszélgetésért kövesd folyamatosan frissülő Facebook és Instagram oldalunkat, illetve látogasd meg a www.ars-sacra.hu honlapunkat, hogy megtaláld a Neked szóló programokat!



Megjegyzések