Fókuszban a néprajz

Az Ars Sacra Fesztivál keretében sokféle programmal találkozhatunk, de kiemelt szerepet kap programsorozatunkban az egyes magyar kultúrájú térségekre jellemző népművészet, népi hagyományok és a szakralitás kapcsolata. Ezzel a szemmel válogattunk össze az alábbiakban pár programot az érdeklődőknek.

Józsa Judit kiállítása: „Magyar csillaglegendárium”

#kiállítás #csillagok #képzőművészet


2020. szeptember 20. | 15:00-17:30 óra

Józsa Judit Galéria


Népmeséinkből, legendáinkból, népdalainkból kirajzolódó ősi hitvilágunk szerint a csillagos ég a Teremtő Isten és az elhunyt, nagy hőseink lakhelye, melyet a Tejút köt össze a Földdel. Az ősi mondák, regék szájhagyomány útján terjedtek tovább és a múlt dicsőségeit őrizték meg a csillagképek elnevezéseiben is. E kiállítási anyag hozzásegít bennünket feledésbe merült ősi hagyományaink megismeréséhez, és ahhoz is, hogy valóságos értékeinket még inkább megismerjük és megbecsüljük.


Táncház

#néptánc 


2020. szeptember 12. | 19:30 óra

Budapest-Belvárosi Unitárius Templom


Évek óta hagyomány, hogy a Nyitott Temlomok Napjának estéjén a Budapesti Unitárius Templom udvarán táncház zárja programsorozatunkat. Idén erdélyi: széki és kalotaszegi dallamokat, táncokat tanulhatnak a hozzánk betérők.

Muzsikálnak Vizeli Bálint és barátai.

A Bartók kultusz, valamint a sziráki népviselet és népművészet bemutatása

#borsodszirák #kiállítás #lakáskultúra #interaktív


2020. szeptember 15-17. | 10:00-18:00 óra

Hímes Ház


A kiállítás bemutatja a sziráki népművészetet, a falu és a térség hímzés- és szőttes világát, a paraszt barokk lakáskultúrát, valamint Bartók Bélának állított emléket, ahol a látogatók megnézhetik a Bartók relikviákat, zongorát, vitrint és bele is hallgathatnak a mester műveibe.


"Ihletőnk, a magyar népdal" - est zongorára és énekhangra

#ének #népzene #zongora


2020. szeptember 15. | 19:30 óra

Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna templom


Keresztury-Albert Zsolt zeneszerző műveit erdélyi és felföldi népdalok inspirálták, melyet a Nemzeti Összetartozás éve alkalmából mutatnak be a meghívott előadók.

Az koncerten az énekhang és a zongora mellett a fináléban egy trió formáció is megszólal.



További tematikus programajánlókért, hírekért, az Ars Sacra keretében megjelenített művészekkel készített beszélgetésért kövesd folyamatosan frissülő Facebook és Instagram oldalunkat, illetve látogasd meg a www.ars-sacra.hu honlapunkat, hogy megtaláld a Neked szóló programokat!


Megjegyzések